Vechtclub XL

Broedplaats met deurenwanden

vechtclub_resultaat

Vechtclub_voor
vechtclub_na

Projectgegevens

  • Opdrachtgever Van wij VGO en Stortplaats van Dromen
  • Datum Augustus 25, 2013
  • Dienst Quickscan renovatie, vervolgonderzoek en begeleiding bij de uitvoering

De Vechtclub XL is een bedrijfsverzamelgebouw gelegen in een voormalig farmaceutisch magazijn in Transwijk te Utrecht. Naast de prima ligging biedt het verzamelgebouw werkruimtes en faciliteiten. De combinatie van het bijzondere interieur, de diversiteit aan én chemie tussen de gevestigde bedrijfjes maken het een prachtige locatie voor creatieve ondernemers. Momenteel zit het gebouw zo vol dat er een inschrijflijst is om je als potentiële huurder aan te kunnen melden.

Meerwaarde Repurpose

  • Ten opzicht van een glazen systeemwand een besparing van minstens € 25.000,-
  • 5700 kg CO2 uitstoot bespaard. Dit is de uitstoot die vrijkomt bij een autorit naar Vietnam en weer terug naar Nederland)
  • Ontlasting van de aannemers door inventarisatie, ontwerp, planning, bouwkundig onderzoek en begeleiding bij het hergebruiken van de deuren.
  • De deurenwand draagt bij aan de uitstraling van het gebouw. Een aantal huurders over de deurenwand:Patrick Stoop: “Echt leuk gedaan! Een goed gevoel vanwege de duidelijke eigen uitstraling. En doordat er genoeg deuren met glas inzitten heb ik veel”Hoverkraft: “Het rauwe randje aan de deurenwanden is prettig. Dat geeft het gevoel van maakbaarheid, waar wij graag mee bezig zijn.”Today Design: “Het was meteen uniek bij de eerste binnenkomst. Dit soort hergebruik vind ik geweldig.”

Urban mining om de hoek

De transformatie van Vechtclub XL liep tegelijk met de renovatie van de vijf portiekflats in Kanaleneiland-Noord te Utrecht. Dit renovatieproject lag op een steenworp afstand van Vechtclub XL.

VXL-Projectcasus-kaart

De eerste stap was het in kaart brengen van de bouwmaterialen die vrij zouden komen uit de portiekflats. Dit overzicht van herbruikbare bouwmaterialen is gebruikt als een soort van lego doos voor het ontwerp van de Vechtclub XL. De meest voorkomende bouwsteen waren de deuren.

deurenwand_render

De tweede stap was het ontwerpen van wanden van de deuren. Dit ging samen met de aannemer en ontwerper, Stortplaats van Dromen. Zo is bijvoorbeeld uitgezocht op welke plekken de deurenwanden konden worden toegepast. En is bijvoorbeeld uitgerekend wat de goedkoopste transport en opslag mogelijkheid was voor dit project.

Vervolgens zijn de deuren gedemonteerd vanuit de portiekflats.

tijdelijke_opslag_deuren

Zijn de deuren opgehaald en opgeslagen in de Vechtclub XL.

opslag_deuren

Waarna ze, volgens planning, zijn toegepast in de deurenwand. Tijdens dit proces is nauwkeurig bijgehouden of de hoeveelheid deuren die werden aangeleverd gelijk was met de hoeveelheid deuren die werden toegepast in de wanden. Dit om bouwvertraging te voorkomen.

vechtclub_resultaat

Uiteindelijk zijn er volgens planning zo’n 1000 deuren en ramen hergebruikt in de 340 m2 deurenwand.

vechtclub_resultaat2

Nog paar honderd deuren voor de kantine

Na de oplevering van VechtclubXL vestigde er steeds meer creatieve bedrijven zich in deze voormalige opslagloods. Naast de gebruikelijke faciliteiten was het doel altijd al om een passend restaurant te realiseren. Uiteindelijk melde De Klub zich als exploitant voor de kantine.

De-Klub-Restaurant-Utrecht

Om ook het deel waar de kantine zou komen goed te laten aansluiten op de rest van het ontwerp zijn er wederom deuren hergebruikt. Een deel van deze deuren kwam uit hetzelfde renovatieproject en het andere deel kwam uit een renovatieproject in Alphen aan de Rijn:

Vechtclubxl_kantine_logistiek

Verweij Houttechniek heeft deze deuren gedemonteerd en geleverd.

En er zijn deuren gebruikt voor de deurtafels in de verhuurbare presentatieruimte.

Deurenwand 2.0

In tegenstelling tot de enkele deurenwanden die bij de kantoren zijn toegepast, is bij de kantine gekozen voor een dubbele deurenwand. Aangezien er een verhuurbare presentatieruimte direct naast de kantine zit is dit een logische keuze geweest. Uit eerdere onderzoeksresultaten kwam naar voren dat een dubbele wand een goede geluidswering heeft.

Contactpersoon

profielfoto_bas

Bas Slager

Telefoon: 06-1824 7014
email: bas@repurpose.nl

Gerelateerde diensten

Circulair bouwen

Meer info

Circulair aanbesteden

Meer info

Back to Top