Villa Lichtenberg

samen met Ombouw

Repurpose / Projecten overzicht / Villa Lichtenberg

Update 21-10-2015

Eind september van dit jaar heeft het bouwteam een tweede inventarisatieronde gemaakt door het Lichtenberg ziekenhuis. Bij deze inventarisatie zijn voor de materialen die in de villa toegepast worden de maten opgenomen. Wij proberen dit jaar nog renders van het ontwerp te kunnen delen.

Hergebruik woning Ombouw Amersfoort

Twee ziekenhuizen in Amersfoort, het St. Elizabeth en het Lichtenberg, worden gesloopt. Op deze nieuwe locatie wordt een nieuwe woonwijk gecreëerd met daartussen ook een woning die voor het overgrote deel gemaakt zal gaan worden van hergebruikte materialen. In samenwerking met de OMbouw gaat Repurpose deze woning bouwen.

Het bouwteam:
AtelierBouwkunde
Bouwadviesbureau Van der Ven
Buro Boot
C.A. de Groot
De Blaay-Van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs
Dinkla Design
Heilijgers Bouw
IMIX projecten BV
Kontek
RAU Architecten
Repurpose

Hoe hebben wij dit project aangepakt?

Als eerste heeft Repurpose de twee ziekenhuizen geïnventariseerd en heeft hiermee de materialen en hergebruikmogelijkheden in kaart gebracht voor de bouw van de hergebruikwoning. Na lang onderhandelen door de OMbouw met de gemeente Amersfoort is er een kavel beschikbaar gesteld voor het project (zie afbeelding).

Inmiddels zijn alle opties met betrekking tot hergebruik opgesteld en zal er binnenkort worden begonnen met het ontwerp van de woning door Michel Tombal van architectenbureau RAU. Samen met hem kijkt Repurpose naar de mogelijkheden en de haalbaarheid van hergebruik op locatie en hergebruik vanuit andere bronnen.

In de ziekenhuizen is veel materiaal beschikbaar dat hergebruikt kan worden bij de bouw van de woning, zo wordt er aan gedacht om een deel van het ziekenhuis te laten staan om hier op door te bouwen, baksteen vanuit de ziekenhuizen her te gebruiken in de gevel en worden ook bronnen zoals de scheeps-, wegen- en spoorbouw niet achter wege gelaten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van dit unieke project!

Back to Top