Luxe wonen in voormalig Shell-kantoor

Cobouw | Frans van Velden

Repurpose / Nieuws / Luxe wonen in voormalig Shell-kantoor

Dit artikel is overgenomen van Cobouw.

/ Originele bron: website
/ Auteur: Frans van Velden
/ Beeld: Superuse[/googlefont]

Luxe wonen in voormalig Shell-kantoor

haagse_oostduinlaan_shell
Voormalig kantoorgebouw van Shell aan de Haagse Oostduinlaan

Den Haag – Duurzaamheid is een belangrijke drijfveer om gebouwen te behouden, sloopmaterialen te verwerken als grondstoffen en gebruikte producten in te zetten voor de circulaire economie. Maar oude kantoorgebouwen kunnen ook om een andere reden uitkomst bieden. Bijvoorbeeld voor projectontwikkelaars die luxe appartementen voor oudere bewoners willen realiseren.

De missie van Repurpose uit Utrecht is het afbuigen van de levenscyclus van bouwproducten en -materialen, zodat ze na de sloop van een gebouw worden hergebruikt. Dat staat hoog op de zogeheten Ladder van Lansink (de zeven treden van afval), onder voorkomen van afval en boven herverwerken, verbranden of storten. “Search Ingenieursbureau heeft ons gevraagd te kijken hoe we geld kunnen verdienen of de milieubelasting kunnen verlagen door hergebruik van producten en materialen die vrijkomen bij de gedeeltelijke sloop van een kantoor aan de Oostduinlaan in Den Haag”, aldus Bas Slager, bouwkundige en een van de oprichters van Repurpose.

Kees Faes, projectmanager bij Search Ingenieursbureau: “Wij zijn via een aanbesteding door Woest Developers uit Amsterdam gekozen als adviseur voor de sloopwerkzaamheden. Repurpose zit dicht op de markt en deed voor ons onderzoek.”

Appartementen

Het complex aan de Oostduinlaan is in 1967 gebouwd voor Shell en ontworpen door H.E. Oud (de zoon van J.P. Oud). Het bestaat uit een hoogbouw, een laagbouw en een parkeergarage. De laatste blijft behouden en wordt uitgebreid.

De laagbouw wordt gesloopt en vervangen door een appartementengebouw. Van de hoogbouw blijven de kern, de vloeren en de kolommen (achter de vliesgevel) staan. In het casco komen op maat ontworpen appartementen.

transformatie_haagse_oostduinlaan_shell
Ontwerp van de transformatie en nieuwbouw door architectenbureau Cepezed

De transformatie lijkt primair ingegeven door duurzaamheid. Maar Jorik Rademaker, projectmanager bij opdrachtgever Pinnacle en bij projectontwikkelaar Woest Developers, legt een ander accent. “We hebben het pand gekocht vanwege de mooie plek en de mogelijkheid om gelijkvloerse woningen met zorg en service te ontwikkelen voor oudere mensen. Ik denk niet dat hier nu zo hoog nieuwe appartementen gebouwd mogen worden.” Het complex ligt in een park halverwege het centrum van Den Haag en de badplaats Scheveningen. Dat zijn de twee huidige stedenbouwkundige concentraties van hoogbouw. Het uitzicht vanuit Hoog Oostduin op de binnenstad en Scheveningen is dan ook fenomenaal.

Rademaker: “We hebben een gesprek gevoerd met de gemeente Den Haag. Die is blij met de transformatie van kantoorruimte naar woningen. De incourante beukmaat van 1,80 meter maakt sociale appartementen onmogelijk. Het worden woningen in de prijsklasse van 4 tot 5 ton. Daar zijn best veel gegadigden voor.”

Dat duurzaamheid hoe dan ook hoog in het vaandel staat bij Pinnacle blijkt uit het streven naar een Breeam Excellent certificaat. Daaraan kan het hergebruik van producten en materialen bijdragen. “We hebben 120 dozen met wandlampen voor hergebruik in dit project. De deurdrangers hebben we gedemonteerd voor verkoop. Van de deuren laten we tafels maken, de keuken is verkocht aan een handelaar”, aldus Slager. “We wilden de vensterbanken hergebruiken als bestrating, maar dat is om technische redenen niet gelukt.”

De panden bevatten veel asbest. Dat wordt gefaseerd verwijderd door sloopaannemer André Winkel uit Houten. Die heeft ook een fries van tegels, een kunstwerk van Karel Appel, uit de laagbouw gezaagd. Het zal worden hergebruikt in de gevel van de hoogbouw. De koelinstallatie op het dak is gedemonteerd. Deze verkeert in zo’n goede staat, dat hij elders kan worden gebruikt. De sloper heeft de vloerbedekking kunnen verkopen.

Faes en Slager zien het complex als een enorme grondstoffenbank. Maar voor Rademaker gaat het in de eerste plaats om herontwikkeling van verouderd vastgoed voor oudere mensen.

Project: Transformatie kantoren Oostduinlaan 75, Den Haag, naar appartementengebouw en nieuwbouwappartementen
Opdrachtgever: Pinnacle, Amsterdam
Architect: Cepezed, Delft
Adviseur sloop: Search, Heeswijk
Sloopaannemer: André Winkel Sloopwerken, Houten

Back to Top