Liefde voor start-ups

Cobouw | Serena Scholte

Repurpose / Nieuws / Liefde voor start-ups

Dit artikel is overgenomen van Cobouw.

► Originele bron: website
► Auteur: Serena Scholte
► Beeld: Serena Scholte

Liefde voor start-ups

serena_scholteDen Haag – De bouw heeft innovatieve start-ups nodig om de vernieuwing in een stroomversnelling te krijgen. Buiten de bouw zien we dat start-ups dat kunnen. Kijk naar Uber, Skype en Airbnb. Dus bouwsector, let op: start-ups zijn ondernemingen om rekening mee te houden. Als je ze niet serieus neemt, zetten ze je buitenspel. Want hoe lang denkt u nog uw huidige businessmodel te kunnen handhaven?

Slimmer is het start-ups te omarmen. Pharmagigant DSM heeft al een aantal jaren ervaring in het samenwerken met start-ups en wat blijkt: beide partijen worden er beter van. Start-ups hebben behoefte aan kapitaal, netwerk en launching labs , terwijl de grote jongens zitten te wachten op spannende en baanbrekende producten en diensten.

Hoewel het klinkt als pure win-win, is het geen gemakkelijk huwelijk. Veel start-ups zijn gedreven vanuit maatschappelijke betrokkenheid of met als wens de bestaande wereld flink aan te pakken. Een visie die zich juist afzet tegen de traditionele ondernemingen. Vervolgens hoort falen bij start-ups, iets waar risicomijdende bedrijven niet van houden. Op hun beurt hebben start-ups geen kaas gegeten van hoe de hazen lopen in de gevestigde organisaties.

Samenwerken met start-ups vraagt dus om elkaar goed te leren kennen. Om de samenwerking kansrijk te maken, zijn er plekken om elkaar te ontmoeten, zoals Silicon Valley in Amerika en YES!Delft en Rockstart in Nederland. Deze innovatie- hubs zijn de haarlemmerolie tussen de partijen.

Opvallend is dat de bouwsector nog geen eigen hub kent, terwijl start-ups zoals Repurpose en vandeBOUWPLAATS wel aangeven hier behoefte aan te hebben. Kortom: de liefde tussen de bouw en start-ups is nog in een fase van kennismaken, pril en nieuwsgierig naar elkaar. Welke start-up bezorgt u vlinders in de buik?

Serena Scholte, lid van de Advisory Board van StartupDelta

Back to Top