Circulaire hub lijkt haalbaar in Utrecht

Cobouw | Maartje Henket

Repurpose / Nieuws / Circulaire hub lijkt haalbaar in Utrecht

Dit artikel is overgenomen van Cobouw.

► Originele bron: website
► Auteur: Maartje Henket
► Beeld:

Circulaire hub lijkt haalbaar in Utrecht

Utrecht – De domstad is rijp is voor een circulaire hub voor bouwmaterialen. Dat blijkt uit onderzoek van studenten technische bedrijfskunde en werktuigbouwkunde van Hogeschool Utrecht. Het gemeentebestuur is enthousiast.

Zes studenten onderzochten de verwachte vraag en aanbod van bouwmaterialen in Utrecht in de komende jaren. Daaruit blijkt dat het de moeite loont om de oude materialen die vrijkomen op te lappen voor de nieuwe projecten. Aangezien de bouwmaterialen niet precies vrijkomen op het moment dat er vraag naar is en omdat ze vaak eerst een behandeling moeten ondergaan om ze geschikt te maken voor hergebruik, is er een opslag en verwerkingsterrein nodig, de circulaire hub.

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen de materialen hier opwerken en bewaren tot hun volgende leven begint. De terreinen Werkspoorkwartier en Lage Weide zouden hier geschikt voor zijn. De onderzoekers zien bouwprojecten in Leidsche Rijn, Overvecht en Utrecht Zuid-West als potentieel interessant. De gemeente is bij veel van deze bouwprojecten opdrachtgever dus er zijn korte lijnen naar de inzet van de hub.

Het is niet voor het eerst dat een dergelijk initiatief het licht ziet. Platform Cirkelstad werkt al sinds 2005 aan hergebruik binnen gemeentegrenzen. Begonnen in Rotterdam, helpt het partijen die werk willen maken van steden zonder afval, en zonder uitval van menskracht. Het HU-lectoraat Vernieuwing van de Bouwketen zet intussen ook alvast de volgende stap. Deze week, aan het begin van het nieuwe schooljaar, worden drie groepen derdejaars studenten gevormd die praktijkgericht vervolgonderzoek gaan doen.

Dura Vermeer

Eén groep gaat bij een renovatieproject van BAM onderzoeken of de bestaande installaties kunnen worden hergebruikt. De tweede groep gaat bij Dura Vermeer onderzoek doen naar hergebruik van materialen in de Infra. De derde groep kijkt samen met CRH Bouwmaterialen en Repurpose of het mogelijk is om plekken te realiseren waar particulieren hergebruikte materialen kunnen kopen.

Back to Top